Bengalkattens historia

Katten har varit en del av människans liv sen urminnes tider. Katter är märkliga och väldigt underbara djur. Bengalkatten är en blandning mellan det vilda och det tama, men till sättet lika tam som en vanlig huskatt. Bengalen har inget att göra med Bengalisk tiger, den har fått namnet Bengal från det latinska namnet ofta kallat “Felis Bengalensis”. Det är namnet på kattdjursgruppen Asian Leopard Cats (ALC), eller som vi kallar dom; Asiatisk Leopardkatt, eller Dvärgtigerkatt. På 60-talet kunde man både i Europa och USA köpa ALC-katter i vissa Zoo-affärer. I dag finns, som väl är, inte den möjligheten. Det är också mycket hårda restriktioner på import av sådana djurslag. I aveln till Bengalen har inga viltfångade katter använts, utan det handlar om ALC-katter uppfödda av och uppväxta med människor.

Fairy QueensDet som långt senare blev grunden till Bengalen kom första gången till på 60-talet i USA. En dam vid namn Jean Sugden hade studerat genetik och sysslade med kattuppfödning. Hon hade också en ALC-katt, en hona. Ingen trodde att ALC-katten och en tamkatt kunde para sig, men plötsligt föddes en liten fläckig hona, KinKin! Denna fick sedan ungar, en fläckig och en svart. Jean fick då idén att skapa en tamkatt som var exotisk nog att kunna minska behovet av vilda husdjur, samt motverka pälsjakten. “Den som har en liten spinnande leopard i famnen vill inte gärna bära en päls från en död.” Tyvärr blev det inget mer med denna avel. Jean flyttade, och senare avled katterna av sjukdom.

1980 hade Jean gift om sig och bar efternamnet Mill. Hon tog nu upp avelsarbetet på nytt och denna gång var målsättningen klar; att få fram en heltam kattras med den fläckiga ALC-katten som en av grunderna. Hon kontaktade Dr. Centerwall på Loma Linda universitetet i Californien. Där forskade man i kattsjukdomen leukos som är en blodcancerartad virussjukdom. Man visste att vilda kattdjur som Tiger, Leopard, Lejon etc. är immuna mot denna sjukdom. Man hade därför korsat en ALC-katt med korthåriga tabbyhuskatter, avsikten var att studera immunförsvaret mot leukos genom blodprov från dessa avkommor. Jean Mill fick överta ett antal av dessa katter efter att dom lämnat blodproven. Det visade sig snabbt att inga av hankatterna var fertila i dessa tidiga generationer. Under stamnamnet Millwoodparades dessa med en amerikansk spotted (prickig) tamkatt och en spotted “gatukatt” som hittades på ett zoo i New Delhi, Indien, och som Jean Mill importerade.

tecknadkatt2_whFlera Egyptisk Mau användes också. Bara avkommorna med det allra bästa tamkattemperamentet användes för vidare avel. Andra ALC-linjer avlades också in tillsammans med andra raser som Abessinier och Burma. Siamesgenen fanns sedan tidigare med i bilden. Efter flera generationers parning med tamkatt var avkommorna stabila i temperamentet och hanarna fertila. Detta blev Bengalen som är att betrakta, samt erkänd, som en vanlig tamkattras vilken som helst. Bengalens historia är unik, och knappast någon tamkatt kan vara så lik sina vilda släktingar. Men som andra raser som t.ex. Norsk Skogkatt, Europé, Siames eller Perser är Bengalen en utpräglad sällskapskatt och familjemedlem.

Bengalen godkändes av TICA 1991 med spottedmönster och 1994 godkändes marblemönster och snövarianter. Till Sverige kom den första Bengalen runt 1995, och sedan dess har det importerats Bengaler från bl.a. England, Island, Kanada, Australien och USA. Först godkändes rasen inom Independent (IDP, klubbarna är fristående klubbar), och 1999 godkändes den av SVERAK. Antalet Bengaler uppfödda i Sverige ökar nu stadigt, och rasen är på stark frammarsch.