Bengalens färger & mönster

Bengalens mönster och färger är mycket fascinerande. Bengalen skall likna den lilla vilda asiatiska leopardkatten, och de häpnadsväckande mönstren med kontrasterande färger för definitivt tankarna till dom vilda släktingarna. Mönster och färger betecknas här enligt den s.k. EMS-koden som är vanligast i den här delen av världen, och som förmår att rätt särskilja varianterna. Här nedanför finns en enkel sammanfattning.

MÖNSTER

Två olika mönster förekommer, Spotted och Marble. Variationen inom båda grupperna är stor. Spotted betecknas “24” och Marble “22”.

SPOTTED

Denna har spotted (fläckigt/prickigt) mönster där spottarna har oregelbunden eller horisontell placering. Vertikala stripar (ränder) är mindre önskvärt. Spottarna kan vara enfärgade eller tvåfärgade rosettliknande. Storleken på spottarna varierar mycket, tvåfärgade spottar är önskvärt men ej nödvändigt. Spottarna ska ha god kontrast mot bakgrundsfärgen. Magen ska vara spotted.

MARBLE

Mönstret kommer här i form av oregelbunden marmorering. Mönstret får gärna ha horisontell riktning. Vertikala stripar (ränder) är mindre önskvärt. Mönstret kommer visserligen från klassisk tabby men är helt olikt tigrerade tabbykatters. Tvåfärgade mönster är önskvärt men ej nödvändigt. Mönstret ska ha god kontrast mot bakgrundsfärgen. Magen ska vara spotted även här.

CHARCOAL

Charcoal kallas oftast felaktigt för en färg eftersom anlagen ändrar bengalens färg så att den blir mörkare och kallare. Tekniskt sett är dock charcoal snarare ett mönster eftersom det beror på de så kallade agoutianlagen, vilka styr kattens mönstring. Eftersom det är agoutianlagen som styr huruvida en katt är charcoal eller ej, har den alltid en annan färg också. Charcoal kan således kombineras med alla bengalens färger och dessutom med både spotted och marble.

En charcoal bengal är oftast mörkare än en annan bengal med samma grundfärg. De har också oftast mindre rufism vilket ger en kallare färgton än de annars skulle haft. Hur mycket av den extra svarta charcoalteckningen en charcoalbengal får varierar mycket från individ till individ. FIFE Charcoal Standard, pdf

tecknadkatt5

FÄRGER

Godkända Bengaler är genetiskt svarta, betecknas “n”. Även snövarianterna är genetiskt svarta.
Observera att färgexemplen nedan kan variera mycket beroende på den digitala tekniken.

SVART SPOTTED, BRUN SPOTTED “N 24”

Grundfärgen kan variera från sämsskinnsgul, honungsgul, beige, brunbränd, olika grader av choklad eller kanel till en rödbrun varm färg (rufism). På insidan av benen, magen, bröstet, hakan och morrhårskuddarna är en ljusare grundfärg, gärna cream till vit, önskvärd. Mönsterfärgen är svart och/eller mörkbrun, tvåfärgade rosettspottar är svarta ytterst/framåt och brunare mot mitten/bakåt. Markerade kindränder. Ögon, läppar och nos bör vara inramade med svart “mascara”. Svanstipp och trampdynor ska vara svarta. Nosspegeln är mörkt tegelröd. Ögonfärgen är guldgul, grön eller brun.

SVART MARBLE, BRUN MARBLE “N 22”

Grundfärgen är samma som för “n 24”. Mönsterfärgen är svart och/eller mörkbrun. Ögon, läppar och nos bör vara inramade med svart “mascara”. Svanstipp och trampdynor ska vara svarta. Nosspegeln är mörkt tegelröd. Ögonfärgen är guldgul, grön eller brun.

“SNÖ” VARIANTERNA:

Det finns tre lite olika ljusare varianter av Bengalen, olika beroende på vad som orsakar färgförändringen. Seal Lynxpoint (Snow) “33” (Siames/maskad), Seal Mink “32” (Tonkanes) och Seal Sepia “31” (Burma). Ibland skrivs även ögonfärgen ut; “67”, “66” resp. “65”, men den hör automatiskt ihop med respektive variant 33, 32 & 31. Siames och Burmaanlagen “försvagar” färgen hos katterna på olika sätt, Tonkanes är en “korsning” av dessa anlag.

SEAL LYNXPOINT (SNOW) SPOTTED “N 24 33” ELLER MARBLE “N 22 33”

Detta är den vanligaste ljusa varianten. Den föds ofta helt vit i pälsen och mönstret framträder svagt efter någon vecka och blir starkare och starkare. Kontrasterna i mönstret är ofta inte färdigutvecklade förrän katten är uppåt ett år gammal, ibland ännu senare än så. Grundfärgen är elfenbensvit till cream. Mönsterfärgen är brun till ljusbrun, brunbränd eller sämsskinnsgul. Svanstipp och trampdynor ska vara svartbruna. Nosspegeln är mörkt tegelröd. Ögonfärgen är blå.

SEAL MINK SPOTTED “N 24 32” ELLER MARBLE “N 22 32”

Grundfärgen är elfenbensvit, cream till ljust beigebrun. Mönsterfärgen är mörkbrun eller mörkchoklad. Svanstipp ska vara mörkbrun till svartbrun. Trampdynor ska vara mörkbruna, en lätt rosa anstrykning är tillåten. Nosspegeln är mörkt tegelröd. Ögonfärgen är aquamarin/blågrön.

SEAL SEPIA SPOTTED “N 24 31” ELLER MARBLE “N 22 31”

Grundfärgen är elfenbensvit till cream. Mönsterfärgen är mörkbrun eller mörkchoklad. Svanstipp ska vara mörkbrun till svartbrun. Trampdynor ska vara mörkbruna, en lätt rosa anstrykning är tillåten. Nosspegeln är mörkt tegelröd. Ögonfärgen är grön eller guldgul.

SILVER-VARIANTER

Alla färgerna ovan, även snöfärgerna, är från Maj 2004 godkända i TICA även i silver. Svart Silver spotted “ns 24”, Seal Silver Lynxpoint spotted “ns 24 33”, Seal Silver Mink spotted “ns 24 32”, Seal Silver Sepia spotted “ns 24 31” eller marble “ns 22 (xx)”

Genen som ger det som kallas silver tar bort pigment ur hårstrået, främst där det är svagt pigmenterat, och ger en silvervitaktigare grundfärg. Mönsterfärg, svanstipp, trampdynor, nos och ögon följer främst färgvarianterna utan silver.

 

BENGALUNGARS MÖNSTER OCH FÄRGER

Färgerna ändras allt efterson kattungen utvecklas. När ungen är liten är pälsen klar i färgerna. Detta ändras sedan flera gånger under kattungens utveckling. När kattungen blivit 5-6 veckor går den in i en fas där färgerna inte är fullt så klara och pälsen blir lite rufsigare, s.k. fuzzy. Vid 5-8 månaders ålder börjar kattungepälsen försvinna och vuxenkattens päls börjar komma. Den får då starkare kontraster mellan bakgrund och mönster och fantastiska färger. Den mörknar också en del och färgerna blir varmare. En del erfarenhet säger att man kan få en liten idé om vilken grundfärg kattungen får som vuxen genom att titta på ovansidan av tassarna och nosryggen, men det är inte säkert. Det är svårt att bedömma exakt hur en unge kommer att se ut som vuxen, och man måste ha detta i åtanke när man tittar på kattungarna.tecknadkatt6

VAD ÄR “GLITTER”?

Bengalen är känd för sin ofta glittrande, eller skimrande, päls som är mycket speciell.

EFFEKTEN

Effekten glittret ger är ett guldskimmer som ser ut att ligga på pälsens yta. Effekten är något större mot en päls som har mycket rufism (varm färgton). Effekten hos en Snöbengal blir mer åt silverhållet, det kan se ut som om katten är beströdd med kristaller, som ett solbelyst frostigt träd om vintern. Glittret reflekterar ljuset och tycks förhöja färgerna.

Bengalen är en av få tamkatter som har denna effekt. Glittret syns mer eller mindre beroende på ljuset, eller hur solens strålar faller på pälsen. Alla Bengaler har inte glitter, men det är vanligt. Det är ärftligt och kommer från båda föräldrarna. Den första noterade katten med glitter är den spottade (prickiga) “gatukatten” som hittades på ett zoo i New Delhi, Indien, och importerades till USA i början av 80-talet av Jean Mill. Han kallades “Tory of Delhi” och användes i stor omfattning i parning med de första linjerna av Bengalen hos Millwood.

OLIKA PÄLSKVALITÉER

Olika pälskvalitéer verkar ha olika effekt på glittret. Katter som utvecklar mycket glitter tycks ha kortare mer sammetsliknande päls. Svarta hårstrån tycks inte ha glitter, då själva spottarna eller marble mönstret inte har något glitter. Det verkar vara en annan kvalité på dessa hårstrån. Glittret kan se olika ut på olika hårstrån, en del har bara glitter på yttersta tippen medan andra har glitter på hela hårstråt. Under mikroskop är glitterhårstråna ihåliga, omgärdade av en svag färg.